12 Temmuz 2011 Salı

Teoman Öztürk ölümünün 17. yılında anıldı.

TMMOB`nin 1973-1980 dönemi başkanlığını yapan ve toplumcu karakterini kazandıran Teoman Öztürk  ölümünün  17. yılında düzenlenen bir etkinlikle anıldı.
Öğlen saatlerinde Karşıyaka Mezarlığı’nda yapılan anma töreninden sonra saat 17.00’de İnşaat Mühendisleri  Odası’nda düzenlenen foruma Teoman Öztürk’ün iki kızı, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve Yönetim Kurulu üyeleri, bağlı meslek odalarının yöneticileri, meslek odaları üyeleri katıldılar.

Forumda genel seçimler öncesi ve sonrasında izlenen hükümet politikaları tartışıldı. Forumu yöneten Mehmet Soğancı açılış konuşmasında ülkedeki suskunluğu eleştirerek Hükümetin evrensel değerlere karşı “çoğunluk”çu bir anlayışla hareket ettiğini söyledi. Torba yasalara gizlenen “korsan madde”lerle, seçimden üç gün önce çıkarılan yetki kanunuyla, buna bağlı olarak seçimden sonra yürürlüğe sokulan 11 tane Kanun Hükmünde Kararname ile hukukun nasıl çiğnendiğini, muhalefetten, üniversite çevrelerinden, sivil toplum örgütlerinden bir tepki gelmemesinin TMMOB’yi yalnızlaştırdığını, ancak “barikatın altındaki yığınak”ın güçlendirilmesiyle saldırının üstesinden gelineceğini  ifade etti.
Söz alan odaların yönetici ve üyeleri yasama ve yargının yürütmenin kontrolünde olduğunu, yönetsel ve hukuki alt yapının “sistemin piyasaya entegrasyonu”na göre düzenlendiğini, hükümetin bu süreçlerde en güçlü engel olarak gördükleri  TMMOB ile Devlet Denetleme Kurulu Raporunun yayınlanmasını takiben hesaplaşma  dönemine girdiğini, Birliğin 24 odasının görev alanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bünyesindeki  Meslek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün  görev alanına sıkıştırarak ,TMMOB’yi açıkça kapatmadan etkisizleştirerek ülke topraklarının, ormanlarının, sularının, madenlerinin sermayenin emrine  sunulmasının önünü açmak istediklerini söylediler. Tüm konuşmacılar Teoman Öztürk geleneğinin örgütteki gücünün ve onun kazandırdığı devrimci çizginin neoliberal  saldırılara ve AKP’ye karşı verilecek mücadeledeki önemine dikkati çektiler.
Forumda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname üzerine Makina  Mühendisleri Odası’nın  hazırladığı rapor broşür şeklinde konuklara dağıtıldı.
Anma Ahu Sağlam’ın söylediği türkülerle sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder